UUUSIA TUOTTEITA SAAPUNUT! TUTUSTU.
Myymälät Ostoskori

Sopivan soundbar-kaiuttimen valinta

Soundbar-kaiutin on helppo ja käytännöllinen tapa parantaa kotiviihdejärjestelmää, erityisesti jos siinä on Dolby Atmos -äänentoisto. Soundbarissa kaikki kaiutinelementit on sijoitettu yhteen koteloon, joten huoneeseen ei tarvitse sijoitella useita kaapeleilla toisiinsa liitettäviä kaiuttimia.

Soundbarit ovat kuitenkin suhteellisen uusi keksintö, joten parhaan soundbar-kaiuttimen valitseminen voi viedä aikaa, etenkin kun vaihtoehtoja on tarjolla niin paljon. Tässä oppaassa kerrotaan, kuinka soundbarit parantavat äänentoistojärjestelmää, mitä keskeisiä ominaisuuksia soundbareissa on ja mitä kannattaa ottaa huomioon soundbaria hankittaessa. Näin olet valmis valitsemaan parhaan soundbar-kaiuttimen, kun haluat päivittää kodin viihdejärjestelmän uuteen uskoon.

Mikä on soundbar?

Sisäänrakennetuissa TV-kaiuttimissa on yleensä vasemman- ja oikeanpuoleisesta kaiuttimesta koostuva stereojärjestelmä. Usein näiden kaiuttimien äänenlaatu on huono – erityisesti nykyaikaisissa, aina vain kapeammissa televisiomalleissa – ja laadukkaan äänentoiston aikaansaaminen edellyttää ulkoisia kaiuttimia. Perinteisesti tämä on tarkoittanut tilaäänijärjestelmän – kaiuttimien määrästä riippuen 5.1- tai 7.1-järjestelmän – asentamista. Tämänkaltaisen järjestelmän käyttöönotto voi kuitenkin olla työlästä ja edellyttää jopa kattoon tehtäviä asennuksia.

Soundbar jäljittelee tilaäänikaiuttimien toimintaa ilman teknistä säätöä. Soundbarin sisällä on useita kaiuttimia, jotka toteuttavat eri tehtäviä. Keskikanava on yleensä omistettu puheen toistamiseen, kun taas vasemman- ja oikeanpuoleiset kaiuttimet tuottavat äänimaisemaa, kuten kaupungin tai viidakon ääniä.

Soundbarin kytkemiseen tarvitaan vain televisioon liitettävä HDMI-kaapeli sekä pistorasiaan liitettävä virtajohto. Tästä syystä soundbarit ovat suosittu vaihtoehto silloin, kun äänentoistojärjestelmä halutaan päivittää mahdollisimman vähällä vaivalla.

Soundbarin ominaisuudet

Soundbarit ovat muutakin kuin vain ryhmä kaiuttimia musiikin tai televisio-ohjelmien äänentoistoa varten. Lue, mitä muuta voit tehdä soundbar-kaiuttimella.

Bluetooth®-yhteys

Soundbarin hallinta on helppoa, kun sen yhdistää Bluetoothilla puhelimeen, tablettiin tai muuhun Bluetooth-laitteeseen. Voit ohjata soundbaria ja yhdistää sen suoratoistopalveluihin tai digitaaliseen kirjastoon Bose Music -sovelluksella. Bose SimpleSync -ominaisuudella voit liittää soundbarin yhteensopiviin Bose-kuulokkeisiin, kun haluat kuunnella musiikkia itseksesi, tai Bose SimpleSync -valmiudella varustettuihin kannettaviin kaiuttimiin parantaaksesi äänentoistoa entisestään. Lue lisää SimpleSync-ominaisuudesta ja yhteensopivista kuulokkeista ja kaiuttimista.

Virtuaaliavustaja ja puheohjaus

Voit käyttää Amazon Alexaa tai Google Assistantia soundbarin Wi-Fi®-yhteydellä. Bose vie puheohjauksen pidemmälle Voice4Video-teknologialla, joka mahdollistaa television sekä kaapeli- tai satelliittivastaanottimen ohjaamisen puheella.*

Puhepalvelut (Amazon Alexa, Google Assistant) voivat vaihdella, eivätkä ne välttämättä ole saatavana kaikilla kielillä ja kaikissa maissa.

Huoneen kalibrointiohjelmisto

Voit optimoida soundbarin äänentoiston huoneen akustiikan mukaan. Bose-soundbareissa käytettävä ADAPTiQ-kalibrointiohjelmisto analysoi huoneen ominaisuuksia ja säätää ääntä sen perusteella.

Dolby-tilaäänen parannus

Jotkin soundbarit voivat muuntaa signaalin tuottamaan entistäkin mukaansatempaavamman äänen. Esimerkiksi Bosen soundbareissa käytetään TrueSpace-tilankäsittelyä äänisisällön älykkääseen analysointiin ja muuntamiseen, jolloin lopputuloksena on vivahteikas monikanavainen äänentoisto, jossa ääni kuuluu oikealta, vasemmalta ja ylhäältä.

Dolby Atmos®

Soundbarien uusimman sukupolven – johon kuuluvat Bose Soundbar 900 ja Bose Soundbar 600 – kiehtovin uutuusteknologia on Dolby Atmos. Dolby Atmos -tilaääntä tukevissa soundbareissa on sivulle ja ylöspäin suuntautuvat kaiuttimet, jotka ohjaavat äänen ympäri huonetta, parantavat immersiivisyyden kokemusta ja luovat vaikutelman siitä, että ääni tulee paikoista, joissa ei ole fyysisiä kaiuttimia. Monissa suoratoistopalveluissa, elokuvissa, peleissä ja musiikkikappaleissa äänimaisemaa miksataan erityisesti Atmos-tilaäänelle. Jos päivität äänentoistojärjestelmän Dolby Atmos -soundbariin, tarkista, että television takana on HDMI-eARC-liitäntä, sillä se on edellytyksenä Dolby Atmos -signaalin purkamiseen ja heijastamiseen.

Oikeankokoisen soundbarin valitseminen

Soundbareja on saatavilla erikokoisina, joten omaan kotiin sopivan soundbarin valitseminen on tärkeää. Liian pienellä soundbarilla kuuntelukokemus voi jäädä vajaaksi, kun taas liian suuri soundbar voi olla turhan hallitseva ja vääristää äänen.

Yleensä soundbarin kannattaa olla samanlevyinen kuin televisio, ei suurempi. Valitse soundbarin korkeus sen mukaan, kuinka paljon tilaa television alareunan ja TV-tason välille jää, jotta soundbar ei peitä televisioruudun alaosaa.

Paras paikka soundbarille

Soundbar kannattaa asettaa television pystysuuntaisen keskilinjan mukaisesti ja ihannetapauksessa sijoittaa lähelle korvan tasoa, jotta etukaiuttimet osoittavat suoraan kuulijaan. Älä aseta soundbaria liian sivulle tai suljettuun tai syvennyksessä sijaitsevaan kaappiin, sillä tämä voi rajoittaa ääntä.

Jos televisio on asennettu seinälle, myös soundbar kannattaa sijoittaa seinälle seinäkiinnikkeellä. Parhaan tuloksen saat, kun asennat soundbarin television alle lähelle korvan tasoa siten, että sen ympärille jää riittävästi tilaa sivulle ja ylöspäin osoittavien kaiuttimien kunnollisen toiminnan varmistamiseksi.

Vaihtoehtona Bose TV Speaker

Huomattavasti edullisempi ja pienempi vaihtoehto Bosen soundbarille on Bose TV Speaker, jossa on monia samoja ominaisuuksia kuin soundbarissa. Näitä ovat Bluetooth, lisäbasso sekä nostettu puheäänen taso Dialogue Mode -tilassa, jotka herättävät televisiossa näkyvän toiminnan henkiin. Upea äänentoisto saavutetaan kahdella laaja-alaisella kulmakaiuttimella.

3D-ääni

Soundbarien ja erityisesti Dolby Atmos -tilaäänellä varustettujen soundbarien uusimmat versiot muuntavat äänimaiseman kaksiulotteisesta kolmiulotteiseksi ja luovat helposti ja käytännöllisesti aivan uuden immersiivisyyden tason televisio-ohjelmiin, elokuviin, peleihin ja musiikkiin. Kun tiedät enemmän siitä, miten soundbarit toimivat, minkä kokoinen soundbar kannattaa hankkia, mitä liitäntää käyttää ja mitä muita ominaisuuksia on saatavilla, sinun on helpompi löytää omiin tarpeisiisi sopiva vaihtoehto.

Tuotteiden saatavuus voi vaihdella maakohtaisesti.

AIHEESEEN LIITTYVÄT TUOTTEET

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Mikä Dolby Atmos on ja miten se mullistaa äänentoiston?
Vie pelipäivän äänielämykset uudelle tasolle