UUUSIA TUOTTEITA SAAPUNUT! TUTUSTU.
Myymälät Ostoskori
Dolby Atmos -logo

Mikä Dolby Atmos on ja miten se mullistaa äänentoiston?

Olet saattanut viime vuosina törmätä yhä useammin termiin ”Dolby Atmos”, kun suoratoistopalveluiden ja audio-videolaitteiden yhteydessä on alettu mainostaa tätä uutta teknologiaa, joka lupaa kaikkien aikojen immersiivisimmän äänimaailman.

Mikä Dolby Atmos oikein on ja miksi se on tilaääntä ja muita nykyisiä ääniformaatteja parempi? Useimpien uusien teknologioiden tapaan myös Dolby Atmos edustaa parannettua tekniikkaa ja merkittävää kehitysaskelta entiseen, mutta sen käyttö ja kokeminen edellyttävät oikeanlaisia laitteita ja liitäntöjä. Lue, kuinka pääset käyttämään tätä teknologiaa.

Dolby Atmos -äänentoiston ymmärtämistä helpottaa, kun tietää, kuinka ääni nykyään siirtyy useimmissa viihdejärjestelmissä.

Mono

Äänentoisto voidaan toteuttaa lukuisilla eri tavoilla, yksinkertaisimmillaan monosignaaleilla. Mono tarkoittaa yksikanavaista ääntä, jossa koko äänisignaali niputetaan yhteen lähtöön. Esimerkkejä monosignaalia käyttävistä laitteista ovat radiot ja vanhat tietokoneet sekä jotkin klubi- ja PA-järjestelmät. Käytännössä kaikki yhtä kaiutinta käyttävät järjestelmät ovat monoäänisiä.

Radion äänenvoimakkuuden säädin
Pariskunta katsomassa olohuoneessa televisiota, joka on yhdistetty soundbariin

Stereo

Yleisimmässä nykyään käytössä olevassa äänentoistomuodossa on kaksi kanavaa, vasen ja oikea. Stereoääntä käytetään televisioissa, tietokoneissa, mobiililaitteissa, kuulokkeissa ja kodin äänentoistojärjestelmissä. Kaksi kanavaa tuottavat monoääntä laajemman audioalueen ja mahdollistavat luovemman ääni-ilmaisun äänielementtien sijoittelua vaihtelemalla tai panoroimalla ääntä yhdestä kaiuttimesta toiseen ja luomalla illuusion liikkeestä. Stereoääni luo myös niin kutsutun haamukeskuksen, jossa ääni vaikuttaa tulevan kaiuttimien keskeltä, vaikka oikeasti se tulee samanaikaisesti vasemmasta ja oikeasta kanavasta.

Tilaääni

Kun kuulijan ympärille lisätään enemmän kaiuttimia, voidaan suunnan, tilan ja syvyyden vaikutelmaa parantaa entisestään. Yleisin tilaäänikokoonpano on 5.1-järjestelmä, jossa vasemman ja oikean pääkaiuttimen lisäksi käytössä on keskikaiutin sekä taakse vasemmalle ja oikealle sijoitettavat tilaäänikaiuttimet, eli yhteensä viisi pääkaiutinta. Nimityksessä oleva .1 viittaa bassokaiuttimeen tai subwoofer-kaiuttimeen, joka käsittelee matalia taajuuksia. 7.1-kokoonpanoon kuuluu edellä mainittujen lisäksi kaksi sivukaiutinta.

Mies katselee olohuoneessa televisiota ja ääniaallot säteilevät kaiutinjärjestelmästä

Dolby Atmos luo mahdollisimman kolmiulotteisen äänimaailman.

Dolby Atmos rakentuu tilaäänen ominaisuuksien päälle lisäämällä yhdistelmään korkeuskanavat. Tilaäänentoiston tapaan myös Dolby Atmos -järjestelmässä on vasemman- ja oikeanpuoleiset, keskellä ja sivulla sijaitsevat kaiuttimet, mutta lisäksi siihen kuuluu muita kaiuttimia tai soundbareja, jotka sijoitetaan joko kattoon alas suunnattuina tai alas heijastamaan ääntä ylös. Tämän tuloksena Dolby Atmos luo niin kolmiulotteisen äänimaailman kuin mahdollista. Dolby Atmos -kaiutinjärjestelmän kokoonpanon nimitys voi olla 5.1.2, 7.1.2 tai 7.1.4, jossa viimeinen numero ilmaisee, onko käytössä kaksi vai neljä korkeuskanavaa.

Dolby Atmosin audiosisällön sekoitustapa parantaa myös järjestelmän immersiivistä vaikutusta. Dolby Atmos -sekoituksissa voidaan käyttää jopa 118:aa audio-objektia, joita audiomikserit ja äänisuunnittelijat voivat sijoittaa minne tahansa 3D-tilassa – siirtymään edestä taakse, lattiasta kattoon ja minne tahansa siltä väliltä. Tämä luo lähes rajattomat mahdollisuudet liikkeelle ja syvyydelle ja mahdollistaa äänen toistamisen lähes samalla tarkkuudella kuin korvamme kuulevat sen reaalimaailmassa. Tämä on Dolby Atmos -äänentoiston todellinen voima ja syy siihen, miksi se eroaa niin paljon aiemmista ääniteknologioista.

Mitä tarvitsen Dolby Atmos -kokemuksen luomiseen?

Tarvitset kodin Dolby Atmos -kokemuksen luomista varten muutaman keskeisen laitteen. Signaalin lähteessä, joka on usein televisio, on oltava HDMI eARC (enhanced Audio Return Channel, parannettu äänenpaluukanava) -lähtö soundbarille tai vastaanottimelle, jossa niin ikään tulee olla HDMI eARC -liitäntä sekä Dolby Atmos -valmius. Jos käytät vakiomallisella HDMI ARC -liitännällä varustettua lähdettä, kuulet kyllä äänen, mutta datan kaistanleveys rajoittaa signaalin stereo- tai tilaääniversioksi, jolloin tuloksena ei ole Dolby Atmos -sekoitus.

Soundbar TV-tasolla
Olohuone, jossa on televisio, soundbar ja takana sijaitsevat tilaäänikaiuttimet

Helpoin tapa kokea Dolby Atmos on käyttää soundbaria, sillä se on paljon yksinkertaisempaa kuin asentaa vastaanotin ja kaiutinjärjestelmä ympäri huonetta tai kattoon. Soundbarien uusimmassa sukupolvessa, johon kuuluvat esimerkiksi Bose Smart Soundbar 900- ja Bose Smart Soundbar 600 -mallit, on täysi Dolby Atmos -tuki yhdeksällä sisäisellä kaiuttimella, joihin sisältyy kaksi Dolby Atmos -korkeuskanavien tuottamiseen vaadittavaa ylöspäin suunnattua kaiutinta. Lisäämällä yhdistelmään Bose Surround Speakers 700- tai Bose Bass Module 700 -subwoofer-kaiuttimet voidaan immersiivistä vaikutusta parantaa entisestään etenkin matalilla taajuuksilla. Bosen älykkäiden soundbar-kaiuttimien asennus on myös helppoa, sillä ne voidaan yhdistää Dolby Atmos -valmiudella varustettuun lähteeseen yhdellä HDMI eARC -liitännällä.

Esiintyjä konsertissa

Mistä löydän Dolby Atmos -sisältöä?

Dolby Atmos -sisältöä on nykyään laajasti saatavilla suoratoistopalveluissa, mutta sinun kannattaa tarkistaa tilauksesi, sillä monet suurista palveluista tarjoavat Dolby Atmos -sisältöä vain premium-tilaajille. Useimmissa 4K-videosisällöissä on myös Dolby Atmos -äänentoisto, 4K Blu-ray-levyt mukaan lukien.

Artistit julkaisevat levyistään myös Dolby Atmos -sekoituksia, joskin joskus käytössä voi olla eri nimitys, kuten Spatial Audio tai Apple Music. Taustalla oleva teknologia on kuitenkin Dolby Atmos, ja tällaisissa levyissä on Dolby Atmos -logo.

Myös klassikkolevyt saavat Dolby Atmos -käsittelyn sitä mukaa, kun levy-yhtiöt päivittävät sisältöään. Vuosien ajan kuuntelemasi levyt kuulostavat nyt entistäkin paremmilta Dolby Atmos -versioina. Kun levyjä kuuntelee Dolby Atmos -versioina, kuulija huomaa usein musiikillisten elementtien erottuvan selvemmin, havaitsee syvyyttä paremmin ja tunnistaa ääniä ja instrumentteja, jotka eivät aiemmista versioista erottuneet. Toisin sanoen Dolby Atmos -tilaääni herättää vanhat suosikit uudestaan henkiin ja tekee niiden uudelleenlöytämisestä hauskaa.

Vuosien ajan kuuntelemasi levyt kuulostavat nyt entistäkin paremmilta Dolby Atmos -versioina.

Nainen kuuntelemassa musiikkia päässään Bose Noise Cancelling Headphones 700 ‑kuulokkeet

Muut Dolby Atmos -kuunteluvaihtoehdot

Dolby Atmos -tilaäänen kokeminen on myös mahdollista kuulokkeilla. Dolby käyttää binauraalisen äänen mahdollistavaa tekniikkaa, joka tarjoaa immersiivisen Dolby Atmos -kokemuksen kuulokkeilla musiikkia kuunnellessa tai elokuvaa katsellessa.

Bose Music -sovellusta käyttämällä voit vaihtaa saumattomasti soundbarista langattomiin Bluetooth-kuulokkeisiin, kuten Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeisiin, kun katselet televisiota myöhään illalla muun perheen nukkuessa tai kun haluat sulkea muun maailman ja pitää samalla äänitason matalana.

Vaikka kokemus ei olekaan täysin sama, jonka soundbar tai tilaäänijärjestelmä tarjoaa, kuulet silti eron normaalin stereoäänen ja Dolby Atmos -sekoitusten välillä, erityisesti äänen selkeydessä sekä syvyys-, leveys- ja korkeusvaikutelmassa.

Dolby Atmos on tullut jäädäkseen, ja tätä uutta immersiivistä ääniteknologiaa käyttävien sovellusten määrä kasvaa jatkuvasti. Dolby Atmos on äänen tulevaisuus, ja nyt tiedät kaiken tarpeellisen, jotta voit hyödyntää tätä uutta vaikuttavaa teknologiaa kodin viihdejärjestelmissä.

Tuotteiden saatavuus voi vaihdella maakohtaisesti.

AIHEESEEN LIITTYVÄT TUOTTEET