UUUSIA TUOTTEITA SAAPUNUT! TUTUSTU.

Mikä Dolby Atmos on ja miten se mullistaa tilaäänen?

Tämä uusi teknologia tuottaa ennennäkemättömän mukaansatempaavan äänen.

Mies katselee olohuoneessa televisiota ja ääniaallot säteilevät kaiutinjärjestelmästä, millä havainnollistetaan Dolby Atmos -äänen vaikutusta

Ennen kuin sukellamme syvemmälle, tutustutaanpa erityyppisiin kaiutinlähtöihin. Dolby Atmos® mullistaa äänen – mutta se edellyttää asianmukaisia kanavia ja sitä, että laitteet toimivat. Missä näemme uuden teknologian vaikutuksen monon, stereon ja tilaäänen maailmoissa?

Mono

Ääniasioissa on yksi suoraviivainen termi, johon olet ehkä törmännyt: ”mono”. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että yhden tai useamman kaiuttimen kautta toistettava signaali on kaikissa kaiuttimissa sama. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki äänisignaalit sulautuvat yhdeksi ulostulevaksi ääneksi. Vanhemmat radiot ja tietokoneet sekä tietyt klubien tai julkisten tilojen kuulutusjärjestelmät – nämä kaikki ovat monolaitteita, sillä ne toimivat yhden kaiuttimen avulla.

Stereo

Nykyajan televisioissa, tietokoneissa, mobiililaitteissa, kuulokkeissa, nappikuulokkeissa ja kodin äänentoistojärjestelmissä yleisin äänentoistomuoto on nykyään kaksikanavainen: niissä on vasen ja oikea kanava. Kaksi kanavaa tuottavat monoääntä laajemman audioalueen ja mahdollistavat luovemman ääni-ilmaisun äänielementtien sijoittelua vaihtelemalla tai panoroimalla ääntä yhdestä kaiuttimesta toiseen, niin että syntyy liikkeen illuusio. Stereoääni luo myös illuusion, jossa ääni vaikuttaa tulevan kaiuttimien keskeltä, vaikka oikeasti se tulee samanaikaisesti vasemmasta ja oikeasta kanavasta.

Tilaääni

Tässä lähestymistavassa järjestelmään integroidaan lisäkaiuttimet, mikä voimistaa suunnan, tilan ja syvyyden vaikutelmaa. Tilaäänen peruskokoonpano on tuttu 5.1-kanavainen. Siinä keskuskaiuttimeen on liitetty vasen ja oikea pääkaiutin, ja lisäksi mukana on vasen ja oikea tilaäänen takakaiutin – yhteensä viisi pääasiallista kaiutinta. Merkintä ”1” tarkoittaa bassokaiutinta tai subwooferia, joka vastaa vaikuttavista matalista taajuuksista. Vieläkin mukaansatempaavampi äänimaisema saadaan 7.1-kokoonpanolla, jossa järjestelmässä on mukana kaksi lisäsivukaiutinta.

Dolby Atmos luo tilaäänen pohjalta kolmiulotteisen äänen

Dolby Atmos vie mukaansatempaavan kokemuksen askelta pidemmälle, sillä siinä yhdistelmään on lisätty korkeuskanavat. Perinteisten vasemman, oikean, keski- ja takakaiutinten lisäksi Dolby Atmos -järjestelmässä on lisäkaiutin. Ne voidaan sijoittaa kattoon suuntaamaan ääni alaspäin, tai ne voivat olla soundbarien tai vastaavien ratkaisujen kaltaisia alas sijoitettuja kaiuttimia, joissa ääni suunnataan ylöspäin, jolloin se heijastuu katosta.

Innovatiivisella kokoonpanolla saadaan näin aikaan kolmiulotteinen ääniympäristö: Dolby Atmos -kaiutinjärjestelmän kokoonpanon nimitys voi olla 5.1.2, 7.1.2 tai 7.1.4, jossa viimeinen numero ilmaisee, onko käytössä kaksi vai neljä korkeuskanavaa.

Dolby Atmos -ääni erottuu nimenomaan siinä, miten audiosisältö sekoitetaan. Se mahdollistaa jopa 118 audio-objektin sijoittamisen tarkasti mihin tahansa kolmiulotteisessa tilassa. Nämä objektit voivat liikkua saumattomasti edestä taakse, lattiasta kattoon ja minne tahansa siltä väliltä. Tämä tarjoaa verrattoman määrän mahdollisuuksia dynaamiselle liikkeelle ja syvyydelle, niin että ääni toistetaan mahdollisimman lähellä sitä, millaisena korvamme kuulevat sen reaalimaailmassa.

Mitä tarvitsen Dolby Atmos -kokemuksen luomiseen?

Tarvitset kodin Dolby Atmos -kokemuksen luomista varten muutaman keskeisen laitteen. Signaalin lähteessä, joka on usein televisio, on oltava HDMI™ eARC (enhanced Audio Return Channel, parannettu äänenpaluukanava) -lähtö soundbarille tai vastaanottimelle, jossa niin ikään tulee olla HDMI eARC -liitäntä sekä Dolby Atmos -valmius. Jos käytät vakiomallisella HDMI ARC -liitännällä varustettua lähdettä, kuulet kyllä äänen, mutta datan kaistanleveys rajoittaa signaalin stereo- tai tilaääniversioksi, jolloin tuloksena ei ole Dolby Atmos -sekoitus.

Helpoin tapa kokea Dolby Atmos on käyttää soundbaria, sillä se on paljon yksinkertaisempaa kuin asentaa vastaanotin ja kaiutinjärjestelmä ympäri huonetta tai kattoon. Soundbarien uusimmassa sukupolvessa, johon kuuluu esimerkiksi Bose Ultra -älysoundbar, on täysi Dolby Atmos -valmius. Ultra-älysoundbarissa on yhdeksän sisäistä kaiutinta, mukaan lukien kaksi ylöspäin suunnattua kaiutinta, jotka tuottavat Dolby Atmos -korkeuskanavat.

Mukaansatempaavaa vaikutelmaa voidaan parantaa entisestään etenkin matalilla taajuuksilla, kun yhdistelmään lisätään Bose 700 -tilaäänikaiuttimet tai Bose 700 -bassoyksikkö. Bose-älysoundbarien asennus on helppoa, sillä ne voidaan yhdistää Dolby Atmos -valmiudella varustettuun lähteeseen yhdellä HDMI eARC -portilla.

Dolby Atmos -sisällön käyttö

Dolby Atmos -sisältöä on nykyään laajasti saatavilla suoratoistopalveluissa, mutta tilaus kannattaa tarkistaa, sillä monet suurista palveluista tarjoavat Dolby Atmos -sisältöä premium-tason palvelussa.

Jotkin artistit ovat alkaneet julkaista Dolby Atmos -miksattuja kappaleita Apple Musicissa – toisinaan käytetty termi saattaa olla toinen, kuten ”tilaääni”. Muista myös tarkistaa 4K Blu-ray -levysi – monet niistä voi toistaa Dolby Atmos -äänijärjestelmässä.

Klassikkoalbumien uusi elämä

Myös klassikkolevyt saavat Dolby Atmos -käsittelyn sitä mukaa, kun levy-yhtiöt päivittävät sisältöään. Mikä on lopputulos? Albumiaarteesi nousevat Dolby Atmos -äänen myötä aivan uudelle tasolle. Kuuntelijat kokevat usein havaitsevansa syvyyden paremmin ja tunnistavansa sellaisia ääniä ja instrumentteja, joita ei erottanut aiemmista miksauksista. Toisin sanoen Dolby Atmos -tilaääni herättää vanhat suosikit eloon ja tekee niiden uudelleenlöytämisestä hauskaa.

Esiintyvä laulaja

Entistäkin enemmän tapoja kokea Dolby Atmos

Dolby-äänessä käytetään binauraalisen äänen mahdollistavaa tekniikkaa, joka tarjoaa immersiivisen Dolby Atmos -kokemuksen kuulokkeilla musiikkia kuunnellessa tai elokuvaa katsellessa.

Bose-sovelluksen avulla voit vaihtaa saumattomasti soundbarista Dolby Atmos -kuulokkeisiin, kuten Bose QuietComfort -kuulokkeisiin, ja nauttia näin myöhäisillan elokuvasta tai vetäytyä suojaan ulkomaailman ääniltä aina kuin haluat.

Vaikka kokemus ei olekaan täysin sama, jonka soundbar tai tilaäänijärjestelmä tarjoaa, kuulet silti eron normaalin stereoäänen ja Dolby Atmos -sekoitusten välillä – erityisesti äänen selkeydessä sekä syvyys-, leveys- ja korkeusvaikutelmassa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT TUOTTEET