TUTUSTU MAAILMAN PARHAASEEN TAUSTAÄÄNIEN POISTOON: QUIETCOMFORT® EARBUDS II -KUULOKKEET JA 90 PÄIVÄN RISKITÖN KOKEILU. LISÄTIETOJA

Taustaäänien vaimennus, poisto ja peittäminen

Miten melunvaimennustekniikat eroavat toisistaan?

Miten melunvaimennustekniikat eroavat toisistaan?

Uusia kuulokkeita hankkiessa vastaan saattaa tulla monia erilaisia teknisiä termejä, jotka kuulostavat hämmentävästi hyvin samanlaisilta mutta kuitenkin erilaisilta. Haluatko poistaa vai vaimentaa taustaääniä? Tarvitsetko taustaäänien poistoa vai peittämistä? Onko niiden välillä mitään eroa? Kyllä on. Oikeiden käsitteiden tunteminen on tärkeää ja auttaa sinua löytämään tarvitsemasi tekniikan ja tuotteen, joka hoitaa homman kotiin ja sopii tarpeisiisi. Halusitpa sitten virittäytyä keskittyneeseen mielentilaan, unohtaa ympäröivän maailman tai peittää untasi häiritseviä ääniä, me voimme auttaa.

Aiheesta puhutaan monin erikoissanoin, joita käytetään usein sekaisin keskenään. Asian ei kuitenkaan kuuluisi olla näin. Niinpä me tarjoamme yksinkertaisen ja suoraviivaisen selityksen. Esittelemme kolme eri tapaa hallita taustaääniä sanka- tai nappikuulokkeiden avulla: taustaäänien vaimennus, poisto ja peittäminen. Selitämme ilman teknisiä termejä tai turhaa kiertelyä, mitä nämä termit tarkoittavat, miten tekniikat eroavat toisistaan ja mihin tarkoitukseen ne sopivat parhaiten.

Mies käyttää Bose Sport Earbuds ‑nappikuulokkeiden kosketustoimintoa

TAUSTAÄÄNIEN VAIMENNUS

Tunnetaan myös passiivisena melunpoistona tai äänen eristämisenä

Taustaäänien vaimennus kuulostaa huipputekniseltä ratkaisulta, mutta tosiasiassa sen tekniikka on hyvin yksinkertaista. Taustaäänien vaimennus voi olla yksinkertaisimmillaan sormien laittamista korviin. Kokeile sitä seuraavan kerran, kun kuulet hälytyssireenin, ja voit huomata, että sormi luo fyysisen esteen melun ja korvan välille. Toinen nimitys, johon saatat törmätä asiaa tutkiessasi, on passiivinen melunvaimennus. Mikä tahansa korvia peittävä asia tai esine voi vaimentaa ääntä passiivisesti. Passiivisessa taustaäänien vaimennuksessa ei ole mitään sähköllä toimivaa, eli kuulokkeissa ei ole sisäänrakennettua tekniikkaa tai mikrofonia eikä sähköä vaativia komponentteja.

Vähäisestä tekniikasta huolimatta taustaäänien vaimennus on tärkeä osa kuulokkeiden muotoilua, koska oikein toteutettuna se on kuulokkeiden ensimmäinen puolustuslinja melua vastaan. Siksi korvakuppien tiiviste ja nappikuulokkeiden hyvä istuvuus vaikuttavat merkittävästi kuulokkeiden toimintaan. Kyse onkin enemmän biologiasta kuin tekniikasta. Ihmisten korvia on niin paljon eri muotoisia ja kokoisia, että tutkittavaa riittää. Olemme tutkineet satoja korvia, jotta pystyisimme tarjoamaan paremmin istuvia kuulokkeita, jotka vaimentavat taustaääniä mahdollisimman hyvin. Uudet langattomien nappikuulokkeiden kanssa käytettävät StayHear™ Max -sovitteet ovat todiste siitä, kuinka tärkeää korvan rakenteiden tunteminen on innovaatioissamme.

Toisin sanoen: taustaäänien vaimennus on tehokasta, mutta parhaan tuloksen saat käyttämällä sitä yhdessä esimerkiksi aktiivisen taustaäänien poisto- tai peittämistekniikan kanssa.

Nainen käyttää älypuhelintaan päässään QuietComfort 35 II -langattomat kuulokkeet

TAUSTAÄÄNIEN POISTO

Tunnetaan myös aktiivisena taustaäänien poistona tai aktiivisena melunvaimennuksena

KÄYTTÖ:

Airplane icon

MATKUSTUS

Office building icon

TYÖT/KESKITTYMINEN

Bus icon

TYÖMATKAT

Taustaäänien poisto on yleisesti käytössä oleva termi ja mahdollisesti juuri se ominaisuus, jota tarvitset. Se eroaa taustaäänien vaimentamisesta ja passiivisesta melunvaimennuksesta, sillä tässä ominaisuudessa käytetään aktiivista tekniikkaa. Bosen brändille ominaista Acoustic Noise Cancelling™- eli ANC-tekniikkaa käytettiin kuulokkeissa ensimmäistä kertaa 20 vuotta sitten. Voisimme puhua ANC-tekniikasta vaikka kuinka pitkään, mutta nyt käydään vain perusteet läpi.

Taustaääniä poistavissa kuulokeissa on sähkökäyttöistä tekniikkaa, eli ne vaativat toimiakseen virtaa (esimerkiksi ladattavan akun). Vaikka virtaa ei olisi, pelkästään kuulokkeiden asettaminen korville vaimentaa osan äänistä. Kun kytket kuulokkeisiin virran, ANC-tekniikka alkaa toimia.

Miten taustaäänien poisto toimii?

Taustaääniä poistavat kuulokkeet seuraavat ympäristön ääniä ja estävät ylimääräistä melua pääsemästä korviisi. Korvakuppiin tai nappikuulokkeisiin kiinnitetyt minikokoiset mikrofonit seuraavat ympäristön äänitaajuuksia ja tuottavat vastakkaisen signaalin. Kun vastakkaiset ääniaallot kohtaavat, ne kumoavat toinen toisensa. Ääniasiantuntijoidemme mukaan prosessiin vaikuttavat myös akku, signaalin käsittely ja taustaäänien vaimennus, jotka ovat kaikki osa taustaäänien poistoksi kutsuttua tekniikkaa. Mutta ymmärsit varmaan perusidean.

Taustaäänien vaimennus on fyysinen este, joka pitää äänen poissa, ja taustaäänien poisto taas vaikuttaa hiljaisesti taustalla ja luo ”äänimuurin”.

Milloin kannattaa käyttää taustaääniä poistavia sanka- tai nappikuulokkeita? Tämä tekniikka sopii parhaiten tilanteisiin, joissa haluat oikeasti nauttia musiikista, äänikirjoista, podcasteista, sarjoista tai elokuvista ilman taustaäänistä aiheutuvaa häiriötä. Taustaääniä poistavista kuulokkeista on tulossa osa jokapäiväistä elämää, sillä yhä useammat ihmiset käyttävät niitä töissä, puheluiden tai matkojen aikana ja keskittymistä vaativissa tilanteissa kotona.

Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeiden ääniaallot
Mies nukkumassa Bose Sleepbuds II -kuulokkeet korvissaan

TAUSTAÄÄNIEN PEITTÄMINEN

Tunnetaan myös melun peittämisenä

KÄYTTÖ:

Sleep icon

NUKKUMINEN

Relaxation icon

RENTOUTUMINEN

Nyt tiedämme, että taustaäänien vaimentaminen tapahtuu fyysisen esteen avulla ja taustaäänien poisto taas käyttää äänimuuria. Entä mitä on taustaäänien peittäminen?

Taustaäänien peittäminen toimii eri tavalla kuin taustaäänien poistaminen. Taustaäänien peittäminen ei käytä tekniikkaa estääkseen häiritseviä ääniä, vaan se vaikuttaa siihen, miten aivosi havaitsevat ääniä. Peittämistekniikka tuottaa erilaista ääntä ulkoisen melun peittämiseen. Tekniikan tehokkuus perustuu äänien yhdistymiseen sisäkorvassa: tasainen ääni oikealla taajuudella tekee ulkoisesta epätasaisesta ja häiritsevästä äänestä aivoillesi huomaamattomamman. Ajan kanssa molemmat äänet katoavat tietoisuudestasi. Hyvä esimerkki taustaäänien peittämisestä on valkoista kohinaa tuottava laite, jonka kohiseva ääni tekee muista äänistä huomaamattomampia.

Miksi valita taustaäänien peittäminen taustaäänien poistamisen sijaan?

Kaikki riippuu siitä, millaista ääntä haluat vaimentaa. Mikään tekniikka ei pysty poistamaan ääntä täysin, mutta taustaäänien poisto on kaikkein tehokkain ympäristössä, jossa on paljon matalataajuuksista melua, kuten lentokoneessa tai bussissa. Taustaäänien peittäminen taas tehoaa paremmin yhtäkkisiin ääniin, kuten äänekkääseen kuorsaukseen, ja tekee niistä huomaamattomampia.

Siksi Sleepbuds™ II -kuulokkeissa käytetään taustaäänien peittämistekniikkaa, joka voi auttaa herkkäunisia nukkumaan paremmin. Kuulokkeiden taustaääniä vaimentava muotoilu ja rauhoittava, taustaääniä peittävä ääni auttavat aivojasi jättämään mahdolliset häiritsevät äänet huomiotta, jotta sinä voit rentoutua rauhassa ja nauttia levollisista unista. Kuulokkeet toimivat paljon paremmin kuin huoneen nurkkaan sijoitettava äänilaite, sillä tasainen ääni tulee suoraan korvaasi.

Bose Sleepbuds II -kuulokkeiden taustaääniä peittävät äänet ääniaalloilla havainnollistettuna

Toivottavasti tämä artikkeli selkeytti taustaäänien vaimennuksen, poiston ja peittämisen välisiä eroja. Nyt kun tunnet käsitteet, oikean tekniikan löytäminen riippuu ainoastaan siitä, miten ja missä haluat hallita taustaääniä.

Tuotteiden saatavuus voi vaihdella maakohtaisesti.

Näin valitset parhaat taustaääniä poistavat kuulokkeet
Ostosvinkit: taustaääniä poistavat kuulokkeet
Bose Sleepbuds II -latauskotelo – Bose Sleepbuds II
Kurkista seuraavan sukupolven Bose Sleepbuds™ II -kuulokkeiden kulissien taakse
fi