90 päivän riskitön kokeilu, kahden vuoden takuu ja maksuton perustoimitus yli 45 €:n tilauksiin

Taustaääniä poistavat
kuulokkeet tekevät
lentomatkustamisesta
mukavampaa

Lentomatkailuun liittyy monia haittapuolia, mutta taustaääniä poistavat kuulokkeet saattavat olla vastaus niihin.

Lentämällä pääsee nopeasti melkein minne tahansa, mutta kovin hiljaista kyytiä se ei ole.

Tohtori Amar Bose huomasi tämän vuonna 1978 lentomatkalla Zürichistä Bostoniin. Lentoyhtiöt olivat vuodesta 1963 lähtien tarjonneet ääniviihdettä matkustajille pneumaattisten kuulokkeiden kautta. Ne olivat stetoskoopin näköisiä putkimaisia laitteita. 1970-luvun lopulla pneumaattisia kuulokkeita alettiin vaihtaa elektronisiin. Käyttäessään Bostonin-lennollaan kuulokkeita ensimmäistä kertaa Amar Bose oli sekä jännittynyt että pettynyt. Elektroniset kuulokkeet tuottivat laadukasta ääntä, joka kuitenkin peittyi matkustamon metelin alle.

Tri Bose sai ahaa-elämyksen: hän kehitti fysiikan avulla kuulokkeet, joissa mikrofoni havaitsee taustaäänet ja elektroniikka tuottaa samanvahvuisen vastasignaalin, joka kumoaa taustaäänen ennen kuin se kulkeutuu kuuntelijan tärykalvoille. Taustaääniä poistavat kuulokkeet olivat saaneet alkunsa.

Siitä on nyt yli 40 vuotta, ja melu on yhä ongelma lentokoneiden matkustamoissa. Vuonna 2018 matkavaraussivusto Agoda kysyi yli 10 000 eri puolilla maailmaa asuvalta matkailijalta, mikä oli heidän mielestään kaikkein ärsyttävin piirre lentomatkailussa. Voiton veivät äänekkäät kanssamatkustajat.

Onneksi nykypäivän matkailijoilla on jotakin, mitä vuonna 1978 ei vielä ollut: kokonainen arsenaali laadukkaita, matkakäyttöön sopivia taustaääniä poistavia kuulokkeita. Vaikka kuulokkeista ei olekaan apua istuimien yllä olevien lokeroiden täyttymiseen tai istuimien selkänojien potkijoihin, seuraavaan neljään ärsyttävään lentomatkailuongelmaan ne soveltuvat täydellisesti:

Ongelma: Moottorien melu, joka hukuttaa viihdetarjonnan äänet alleen

Yksi melunlähteistä, joka alun alkaen innoitti tri Bosea kehittämään taustaääniä poistavat kuulokkeet, oli matkustamon täyttävä jatkuva humina. Moottorien pauhusta, tuulen ujelluksesta ja ilmastoinnin suhinasta koostuva melu täyttää matkustajien korvat pehmeällä, mutta tasaisella hälyllä, joka haittaa TV-ohjelmien tai elokuvien äänien kuuntelemista. Taustaääniä poistavat kuulokkeet nujertavat äänisaasteen ja tarjoavat myös erittäin laadukkaan äänentoiston verrattuna lentoyhtiöiden tarjoamiin kuulokkeisiin. Esimerkiksi QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling -kuulokkeiden Active EQ -taajuuskorjain takaa selkeän äänen, ja Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeissa sekä langattomissa QuietComfort 35 II -kuulokkeissa Volume-optimized EQ -taajuuskorjain tekee saman. Laadukkaan äänen ja aktiivisen taustaäänien poiston ansiosta kuulet musiikin tai elokuvan äänet selkeästi – tai voit nauttia hiljaisuudesta.

 

Pahinta matkustamon taustahälyssä on kuitenkin se, ettei se lopu ikinä. Humina vain jatkuu jatkumistaan riippumatta siitä, kestääkö lentomatka tunnin vai 15 tuntia. Lentomatkustajille sopivatkin parhaimmin taustaääniä poistavat kuulokkeet, joiden akku kestää pitkään. QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling -kuulokkeiden akunkesto on jopa 16 tuntia ja langattomien QuietComfort 35 II -kuulokkeiden sekä Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeiden akunkesto jopa 20 tuntia. Ne ovat siten luotettava matkakumppani pitkilläkin lennoilla.

Ongelma: Puheliaat kanssamatkustajat

Istumapaikan valinta on uhkapeliä. Onko vierustoverisi hiljainen hissukka vai kova kälättäjä? Taustaääniä poistavat kuulokkeet ilmaisevat kohteliaasti, että haluat juttelun sijaan nukkua. Entä jos vierustoverisi päättääkin puhua toisella puolellaan olevalle? Kuulokkeet eivät ainoastaan ilmaise, että haluat rentoutua – ne myös auttavat siinä vaimentamalla keskustelun äänet.

Kaikkea puhetta ei kuitenkaan pidä sulkea pois. Esimerkiksi ohjaamon ja matkustamohenkilökunnan kuulutukset kannattaa panna merkille. Se on helppoa Bose Noise Cancelling Headphones 700 -kuulokkeilla, joissa on 11 taustaäänien poistotasoa, myös keskustelutila, jolla voit keskeyttää taustaäänien poiston tarvittaessa. QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling -kuulokkeissa on vastaavanlainen Aware-tila, jonka voit aktivoida yhdellä painikkeella kuullaksesi, mitä ympärillä tapahtuu.

Ongelma: Lentopelko

Lentopelko on varsin yleinen ilmiö. Joillakin – Anxiety and Depression Association of America -yhdistyksen mukaan jopa 20 prosentilla väestöstä – lentopelko on niin voimakasta, että he välttävät lomailua tai työpaikkoja, joissa he saattavat joutua matkustamaan. Taustaääniä poistavista kuulokkeista voi olla apua lentopelosta kärsiville. Esimerkiksi vuonna 2013 tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että klassisen musiikin ja luonnon äänten kuuntelu saattaa lievittää stressiä tai parantaa elimistön kykyä reagoida siihen. Vuonna 2017 tehdyssä tutkimuksessa brittiläiset neurotieteilijät puolestaan havaitsivat, että musiikki voi vähentää ahdistusta jopa 65 prosenttia. Tutkimuksessa tunnistettiin erikseen 10 stressiä poistavaa kappaletta, joita voidaan pitää maailman rentouttavimpana musiikkina. Ne ovat kuunneltavissa ilmaisella Spotify®-soittolistalla, jonka on koonnut Inc.com-sivuston tekijä Melanie Curtin.

Musiikki ja luonto eivät ole ainoita vaihtoehtoja. Taustaääniä poistavissa Bose-kuulokkeissa on Bluetooth®-yhteys, joten voit kuunnella mobiilisovelluksia, kuten Headspace-sovellusta, jossa on ohjattuja hengitys- ja meditointiharjoituksia.

Ongelma: Nukkuminen on vaikeaa

Lentokoneessa nukkuminen on monien mielestä hankalaa. Niskatyynyistä ja silmäsuojista voi olla apua, mutta ne eivät vaimenna vauvojen itkua, juomatarjoilusta syntyviä ääniä tai vieressä istuvan matkustajan kuorsausta. Tällöin apuun tulevat taustaääniä poistavat kuulokkeet.

Kyse ei ole kuitenkaan vain siitä, mitä taustaääniä haluat poistaa, vaan myös siitä, mitä haluat niiden sijaan kuunnella. Bose Music -sovelluksessa voit helposti hallita musiikin toistoa niin, että sinun on helpompi nukahtaa. Voit esimerkiksi käyttää lentokoneen Wi-Fi-yhteyttä ja kuunnella rauhoittavaa kanavaa haluamastasi musiikin suoratoistopalvelusta. Voit myös luoda rentouttavan soittolistan omasta musiikkikirjastostasi.

Tärkeää on myös mukavuus. Esimerkiksi QuietComfort 20 Acoustic Noise Cancelling -kuulokkeissa on edistyksellinen soviteteknologia, joka pitää ne paikoillaan mukavasti myös silloin, kun nukut.

Voit siis saada lentomatkan kulumaan ihan niin kuin haluat – nukkumalla, katsomalla elokuvaa tai rentoutumalla oman musiikkisi parissa – ottamalla avuksi taustaääniä poistavat kuulokkeet.

Tuotteiden saatavuus voi vaihdella maittain