UUUSIA TUOTTEITA SAAPUNUT! TUTUSTU.
Myymälät Ostoskori

Onko langaton ulkokaiuttimesi todella vedenpitävä?

Ovatko ulkokaiuttimet vedenpitäviä? Vastaus ei ole aina niin yksinkertainen kuin voisi luulla – eikä ole kysymyskään. Usein kuulee sellaisia termejä kuin vedenpitävä ja roisketiivis, mutta mikä näiden kahden ero on?

Onneksi on olemassa kansainvälinen luokitusjärjestelmä, joka asettaa standardit sähkölaitteille ja palveluille. Kun ymmärrät järjestelmän periaatteen, ymmärrät paremmin, minkälaisia olosuhteita langaton ulkokaiuttimesi kestää.

Vesipisaroita SoundLink Flex Bluetooth-kaiuttimen pinnalla

IP-luokitukset pähkinänkuoressa

IPXX

Tuotteen suojaustaso ilmaistaan kirjaimilla IP ja kahdella numerolla. Ensimmäinen numero kertoo laitteen suojauksen tason vierasesineitä ja hiukkasia, kuten hiekkaa, likaa ja pölyä, vastaan. Toinen numero osoittaa laitteen suojaustason vettä vastaan. Jos luokituksessa on X jommankumman numeron tilalla, laitetta ei ole testattu kyseisessä kategoriassa.

Luokat eriteltyinä:

IPX0

Tuotetta ei ole suojattu vedeltä.

IPX1–IPX4

Tuote toimii, vaikka sille tippuisi tai roiskuisi vettä.

IPX5–IPX6

Tuote kestää kevyitä tai voimakkaita vesisuihkuja. Tuote on roisketiivis.

IPX7–IPX8

Tuote kestää hetkellisen upotuksen veteen, eli se on vedenpitävä.

IPX9

Tuote kestää korkeapaineisia ja kuumia vesisuihkuja.

IEC-logo

IP-luokitus (tai IP-koodi) on sähköalan kansainvälisen standardisointijärjestö IEC:n kehittämä järjestelmä. IEC on voittoa tavoittelematon, kansainvälinen ja valtiosta riippumaton järjestö. Vuonna 1906 perustetun IEC:n pääkonttori sijaitsee Genevessä, ja se koordinoi nykyään yli 20 000 asiantuntijan työtä 172 maassa.

Vaativaa testausta Bosella

Bosen kannettavien kaiuttimien valikoima on testattu kauttaaltaan, ja laitteille on määritetty IP-luokat, joiden ansiosta sopivan langattoman ulkokaiuttimen valitseminen mukaan seikkaluihisi on helppoa. Esimerkiksi SoundLink Flex Bluetooth®-kaiuttimella on IP67-luokitus, eli se on pölyn- ja vedenpitävä. Voit ottaa kaiuttimen huoletta mukaan suppailuretkelle, pudottaa sen rantahiekkaan tai jättää sen altaan reunalle. Ei haittaa, vaikka kaiutin tipahtaisi veteen: se kelluu, kunnes saat noukittua sen takaisin.

Bosen projekti-insinööri Rebecca Kowalczyk on osa uuden SoundLink Flex -kaiuttimen kehitystiimiä. Kowalczykin mukaan parhaiden materiaalien valitseminen oli tärkeä osa prosessia. ”Materiaaleiksi valikoitui vaihtoehtoja, joiden tiesimme olevan luontaisesti kestäviä. Niinpä jauhemaali oli luonteva valinta säleikön pinnoitteeksi. Käytämme sitä tällä hetkellä ammattitason kaiuttimissamme, joita pidetään pysyvästi ulkona.”

SoundLink Flex -Bluetooth-kaiutin

SoundLink Flex -kaiuttimen ulkokuori on yhtä kestävää. ”Silikoni on samantyyppistä. Se on materiaali, joka ei juurikaan reagoi ympäristön olosuhteisiin tai vahingoitu helposti. Lisäksi me tietysti testaamme valintojamme koko kehitysprosessin ajan.”

Jon Rapp testaamassa veden pääsyä laitteen sisään suihkutestillä

Suunnitteluprosessin aikana Bosen luotettavuusinsinööri Jon Rapp testaa veden pääsyä laitteen sisään suihkutestillä. ”Testin tarkoitus on simuloida erilaisia käyttötapauksia”, hän kertoo. ”Käytämme esimerkiksi kuumaa saippuavettä, jota kierrätetään testauslaitteessa. Tämä rasittaa tuotetta voimakkaasti, jolloin nestettä saattaa päästä laitteen sisään. Testin tarkoituksena on viedä tuote äärirajoille, jotta voimme arvioida sen suoritusmarginaalin siihen nähden, miten uskomme asiakkaiden käyttävän tuotetta. Testin päätavoitteena on saada tuote epäkuntoon ja löytää vikatyyppejä, jotta saamme ongelmat korjattua lopulliseen tuotteeseen.”

Vedenpitävyyden rajoitukset

SoundLink Micro Bluetooth-kaiutin veden alla

Jos mietit, ovatko ulkokaiuttimet vedenpitäviä, voit käyttää IP-luokitusta ohjenuorana, sillä se perustuu tuotteelle valmistuksen aikana tehtyihin erityisiin testeihin. Muista, että pitkittynyt altistuminen kosteudelle voi silti vahingoittaa laitetta luokituksesta riippumatta. Esimerkiksi IPX7-luokituksen saanut laite voidaan upottaa veteen metrin syvyyteen jopa puoleksi tunniksi, mutta jos se jätetään veden alle pidemmäksi aikaa tai upotetaan syvemmälle, vauriot ovat mahdollisia.

Bosen ulkokaiuttimet on joka tapauksessa rakennettu vedenkestävyyttä ajatellen, ja uusi SoundLink Flex on yksi kestävimmistä kaiuttimistamme. SoundLink Flex -kaiuttimella voit nauttia musiikista huoletta ulkona vuoden ympäri. Boselta saat kaikki äänentoistolaitteet sekä rantapäiviin, sateessa patikointiin että rinteessä lasketteluun.

SoundLink Micro Bluetooth-kaiutin kiinnitettynä rantatuoliin
SoundLink Flex -Bluetooth-kaiutin nostetaan vedestä

Tuotteiden saatavuus voi vaihdella maakohtaisesti.

AIHEESEEN LIITTYVÄT TUOTTEET

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kolme tapaa, joilla musiikista voi saada motivaatiota
Löydä sopiva kaiutin ulkoilmaseikkailuillesi

Voinko käyttää Bluetooth-kaiutintani sateessa tai veden läheisyydessä?

Jotkin Bosen Bluetooth-kaiuttimista ovat vedenpitäviä tai roiskesuojattuja ja sopivat käyttöön kosteissa olosuhteissa, mutta on tärkeää tarkistaa tuotteen ominaisuudet ennen kaiuttimen altistamista vedelle tai kosteudelle.

Ovatko Bosen Bluetooth-kaiuttimet vedenpitäviä tai roiskesuojattuja?

Kyllä. Bose SoundLink Flex- ja SoundLink Micro Bluetooth-kaiuttimilla on IP67-luokitus veden- ja pölynpitävyydessä, mikä tekee niistä ihanteellisia ulkokäyttöön.

Mitä ovat vedenpitävät kaiuttimet?

Vedenpitävät kaiuttimet on suunniteltu kestämään altistusta vedelle ja kosteudelle, mikä tekee niitä ihanteellisia käyttöön ulkona ja veteen liittyvän toiminnan yhteydessä.

Mikä on vedenpitävien kaiutinten vedenpitävyysluokitus?

Vedenpitävillä kaiuttimilla on erilaisia vedenpitävyysluokituksia, jotka kertovat niiden suojaustason vedeltä ja kosteudelta. Useimpien kaiuttimiemme luokitus on IPX4, IP55 tai IP67.

Voinko käyttää vedenpitäviä kaiuttimia lähellä uima-allasta tai merta?

Kyllä. Bosen vedenpitävät kaiuttimet on suunniteltu käyttöön lähellä uima-allasta tai merta, mutta muista tarkistaa niiden vedenpitävyysluokitus ennen käyttöä.

Voinko liittää useita vedenpitäviä kaiuttimia toisiinsa?

Kyllä. Bosen vedenpitävät SoundLink-kaiuttimet voidaan liittää useisiin kaiuttimiin samanaikaisesti mukaansatempaavamman (stereo)äänikokemuksen saamiseksi.

Ovatko Bosen vedenpitävät kaiuttimet kestäviä?

Kyllä. Vedenpitävät kaiuttimemme on suunniteltu kestäviksi ja kestämään altistusta vedelle ja kosteudelle.

Miten vedenpitävät ja roiskesuojatut kaiuttimet poikkeavat toisistaan?

Vedenpitävät kaiuttimet on suunniteltu kestämään upottaminen kokonaan veteen, kun taas roiskesuojatut kaiuttimet kestävät vettä tietyssä määrin mutta eivät välttämättä upottamista kokonaan.